Kelebekler Vadisi

Türkiye’nin tanıtımı dendiğinde akla gelen ilk resim Ölüdeniz‘dir.Kelebekler Vadisi ; Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı olan Ölüdeniz beldesi sınırlarında kalan bir cennet alanıdır. Boyu 350 metreyi bulan sarp kayalıklarla çevrili olan vadi, 80’den fazla kelebek çeşidine ve özellikle Kaplan kelebeğine ev sahipliği yapar. Faralya Köyü içinde kaynağı bulunan ve 50 metrelik yükseklikten vadiye dökülen şelale muhteşem bir manzaranın oluşmasını sağlar. Şelaleden dökülen sular Akdeniz’e karışır.
Vadi, dik kayalıklar ve denizle ana dünyadan izole olmuş bir konumdadır. Çevre kirliliğinin olumsuz etkilerinden korunan bölge bu özelliğiyle adeta doğal bir park görünümündedir. Bu özellik vadinin kelebek yaşam alanı olarak halen korunmasını sağlamaktadır. Kaplan kelebekleri dünyanın farklı bölgelerinde de görülmelerine karşılık koloniler halinde dolaştıkları tek yer Kelebekler Vadisidir.

Akdeniz ve bölgenin nemli ve bunaltıcı hava sıcaklığı vadi içinde hissedilmez. Gündüz saatlerinde esen meltemler ve gece boyunca sarp dağlardan gelen akım hava üzerinden olumlu bir katkı sağlar. Sonbaharın yaz ayı gibi hissedildiği bölgede bahar aylarının tadı bir başka olur.

Share this content:

+ There are no comments

Add yours